Wartość odżywcza owoców i warzyw

owoce.jpg Zarówno warzywa, jak i owoce to nie tylko cenne źródło wszelkiego rodzaju witamin, ale również niezwykle bogata baza składników odżywczych, które często biorą bardzo ważny udział w procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. I to właśnie dlatego tak istotną sprawą jest to, aby odpowiednio przygotować spożywane posiłki, w taki sposób, aby były one bogate zarówno w warzywa, jak i owoce.
Wartość odżywczą, którą w żaden sposób nie da się przecenić, posiadają warzywa zielone, a zatem te, które są dostępne na rynku przez cały rok. Zarówno por, pietruszka, jak i pomidory czy ogórki to warzywa, które powinnyśmy spożywać przynajmniej raz na dwa dni. Nie od dzisiaj bowiem znana jest ich właściwość regeneracyjna organizmu. Można również tutaj zaznaczyć, że bardzo często składniki odżywcze biorą aktywny udział w odbudowie komórek czy też procesach metabolicznych. Owoce z kolei posiadają właściwości ochronne organizmu czyli na przykład nie pozwalają na rozmnażanie bakterii czy wirusów. Dobrym przykładem może tutaj być cytryna, która posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości.

Dodaj komentarz